Gran Canaria

De Klok van Triana in Las Palmas

Hoe begon de lange stilstand van de klok van Triana?

De eerste en langste inactiviteit van deze klok begon in 1965 en duurde tot 1990. Toen nam Armando Bordes Martín, met toestemming van eigenaresse Gertrudes Pflüger, het initiatief om de klok weer in werking te stellen. Hij benaderde Jacobo González Velázquez, een inwoner van Santa Brígida en een befaamd “handyman” die al eerder een klok in Heredad de Aguas had gerepareerd. González bood vrijwillig zijn hulp aan om de klok te herstellen.

Ronde klok op Calle Mayor de Triana in hoofdstad Las Palmas op Gran Canaria
Ronde klok op Calle Mayor de Triana in hoofdstad Las Palmas op Gran Canaria

In dat jaar werd de klok gedemonteerd en onderging twaalf maanden lang een intensieve reparatie. Op 27 juni 1991 werd de klok weer geplaatst in Triana en begon opnieuw de tijd te markeren tijdens een feestelijke ceremonie. Luis García de Vegueta, Armando Bordes Martín en de eigenaresse spraken hun dankbaarheid uit aan Jacobo González, die de klok had gerepareerd terwijl hij eigenlijk “rijp voor de schroot” was.

Waarom stopte de klok van Triana opnieuw?

De tweede, en naar het lijkt, definitieve stilstand gebeurde ongeveer tien tot twaalf jaar geleden. Na de sluiting van de horlogewinkel ontstonden er kennelijk geen goede afspraken met de eigenaren van het gebouw. Dit leidde ertoe dat de erfgenamen van Pflüger besloten de klok los te koppelen en de staande klok, die essentieel was voor het functioneren, mee te nemen. De klok stopte om twaalf uur en twee minuten op een dag die niemand zich meer herinnert.

Net zoals met de stoomboot “La Palma“, die destijds werd aangeboden aan de gemeente maar werd genegeerd en uiteindelijk naar Tenerife werd verplaatst, boden de erfgenamen van Pflüger de klok aan de stad aan. Ze stelden voor om de klok te doneren, op voorwaarde dat de gemeente de verantwoordelijkheid zou nemen voor het onderhoud. Er kwam echter geen reactie.

Volgens Jacobo González is het onmogelijk dat de klok opnieuw kan werken met het oorspronkelijke, verouderde mechanisme waarmee het in de vroege 20e eeuw begon. Hij gelooft dat als een instelling zoals het Cabildo, de gemeente of de Kamer van Koophandel besluit om de klok te restaureren, de kosten minimaal zouden zijn gezien de antieke waarde en het culturele belang ervan.

Wat kost de restauratie van de klok van Triana?

De historische klok van Triana
De historische klok van Triana

Enkele jaren geleden informeerde González bij gespecialiseerde bedrijven en stuurde een eenvoudig mechanisch model naar Pepe Macías. De geschatte kosten om dit mechanisme in de klok te plaatsen, bedroegen destijds minder dan duizend euro. De klok van Triana, een authentieke relikwie (zie illustratie uit 1928 toen het op de huidige locatie hing), loopt echter het risico om gesloopt te worden als er niet snel actie wordt ondernomen.

Waarom is het belangrijk om de klok van Triana te behouden?

De klok van Triana vertegenwoordigt een belangrijk stukje cultureel erfgoed in Las Palmas de Gran Canaria. Het restaureren en behouden van de klok is niet alleen een eerbetoon aan de geschiedenis van de stad, maar ook een waardevolle toevoeging aan het toeristische en culturele landschap.

Laten we hopen dat een instantie besluit om deze historische klok te redden en het zijn rechtmatige plaats in Triana te laten behouden.

Deel Jouw Ervaringen en Suggesties over de Klok van Triana!

Heb jij meer info en beeldmateriaal van de Klok van Triana? We horen graag over jouw avonturen en aanbevelingen! Jouw inzichten helpen ons om onze toeristische pagina up-to-date te houden en te verbeteren. Of je nu een verborgen parel hebt ontdekt, een fantastisch restaurant hebt gevonden of tips hebt voor andere reizigers, jouw feedback is van onschatbare waarde. Deel jouw ervaringen en suggesties met ons verschueren.eddy@gmail.com en help anderen het meeste uit hun bezoek aan dit prachtige eiland te halen. Samen maken we de ultieme gids voor Gran Canaria!